
Niezapomniany smak dzieciństwa
Niezapomniany smak dzieciństwa
Każdy z nas ma swoje własne smaki dzieciństwa. Chyba nikt nie może temu zaprzeczyć. Czasem pokrywają się one ze wspomnieniami kulinarnymi brata, siostry, kuzyna, kuzynki, ale zawsze jest coś, co nas różni.
Niezapomniany smak dzieciństwa
Zdarza się nawet, że dzieci wychowane w jednym domu mają zupełnie inne gusty kulinarne. Są jednak pewne smaki, które pozostają niezapomniane do końca życia.
Bo kto z nas nie pamięta cudownego zapachu ciasta drożdżowego pieczonego przez babcię w piecu kaflowym w tak zwanej „dochówce”? Współczesne ciasto pieczone w piekarniku gazowym lub elektrycznym nawet nie może się równać. Do tego gęsta, esencjonalna, zabielana śmietaną zupa i pierogi ruskie polane rozpuszczonym domowym masłem! Ale kto by się wtedy przejmował kaloriami! Babcia gotowała zdrowo, ale i tłusto. Teraz wiele byśmy oddali, aby móc spróbować jej przetworów, warzyw z ogródka, czy cudownej, domowej kiełbasy pachnącej jeszcze wędzeniem.
Ale należy pamiętać nie tylko babcie mają swoje miejsce w naszych kulinarnych wspomnieniach. Zasłużyły na nie również mamy. To one jako pierwsze próbowały nakarmić nas szpinakiem lub wątróbką i to dzięki nim mogliśmy uciekać do babci na pyszne omlety, jajecznice i zwykły chleb z masłem i solą. Ale, ale… nie bądźmy tak surowi, bo przecież i nasze mamy są mistrzyniami gotowania i żadne z nas nie zamieniło by ich potraw na niczyje inne.
Tylko może po prostu zbyt słabo je oceniamy? Dla nas smak dzieciństwa to smak kuchni ukochanej babci, której już z nami nie ma. Natomiast nasze dzieci pewnie bardziej docenią kuchnię naszych mam. Taka kolej rzeczy.
Artykuł powstał dzięki portalowi Laleczki lol